We vliegen naar Roemenië. Na aankomst op de luchthaven van Boekarest rijden we naar ons hotel in Sinaia, waar we twee nachten verblijven.
Na een bezoek aan het ommuurde Sinaiaklooster, dat een bijzonder kerkje uit 1695 heeft, gaan we naar het Pelespaleis. Deze rijke 19 e -eeuwse zomerresidentie, die is genoemd naar het riviertje Peles, is in Zuid-Duitse renaissancestijl gebouwd in opdracht van koning Carol I. Vervolgens rijden we naar Bran, waar het kasteel van Dracula staat. Hoewel het verhaal van Dracula fictief is, is het geïnspireerd op figuren uit de Roemeense geschiedenis. Het kasteel van Bran spreekt dan ook nog steeds tot de verbeelding.
Na een kort bezoek aan de oude stad Brasov, in de middeleeuwen gesticht door de Saksen, rijden we een mooie route door de uitlopers van de Oost-Karpaten. Tijdens de rit trekt het eenvoudige plattelandsleven aan ons voorbij. De spectaculaire 300 meter diepe Bicazkloof is van de bijzondere hoogtepunten van onze tocht. Natuurlijk maken we enkele fotostops. We overnachten in Piatra Neamt.
In de kloosterkerk van het serene Agapiaklooster zien we unieke iconen en bijzondere fresco’s van de Roemeense schilder Nicolae Grigorescu. Vervolgens bekijken we in de Boekovinastreek het beroemde klooster van Voronet. Het imposante 15 e - eeuwse klooster bevat honderden fresco’s en wordt ook wel “de Sixtijnse kapel van het oosten” genoemd. De vele afbeeldingen op de binnen - en buitenmuren zijn een hoogtepunt van deze reis! Ons hotel staat in Campulung Moldovenesc.
We bezoeken het houtmuseum van Campulung Moldovonesc. De collectie bevat een enorme variëteit aan houten gebruiksvoorwerpen. Door het prachtige landschap van de Boekovina reizen we vervolgens naar het klooster van Moldovita. Ook hier vertellen de uitzonderlijke fresco’s een boeiend verhaal. Via de Tihuta-pas rijden we naar Bistrita voor de overnachting.
In de Transsylvaanse stad Targu Mures zien we het bijzondere cultuurpaleis, dat is gebouwd in de in jugendstil. Vervolgens rijden we naar Sighisoara, waar ons hotel staat. 's Middags maken we alvast kort kennis met deze sfeervolle, ommuurde stad. De middeleeuwse bovenstad van Sighisoara is nog grotendeels authentiek, een fijne plek om doorheen te wandelen!
We wandelen over de hobbelige straatjes van Sighisoara en zien onder meer het huis van Vlad Dracul, het renaissancehuis met de hertenkop en de Venetiaanse woning. Een overdekte houten opgang, ook wel “de schooltrap” genoemd, leidt naar de Bergkerk. Hierna zien we in het schilderachtige plaatsje Biertan de burchtkerk, die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. We verblijven in het dorpje Sibiel twee nachten in kleine pensions bij de mensen thuis. De keurige kamers hebben een eigen douche en een toilet.
Tijdens een stadswandeling in Sibiu, het voormalige Hermannstadt, zien we de drie centrale pleinen met gotische en Weens-barokke patriciërshuizen. Ook bekijken we de ijzeren Brug der Leugens. Veel van de huizen in Sibiu hebben grappige dakramen, de zogenaamde ogen van Sibiu. Na de wandeling kunt u zelf het gezellige en mooie centrum verder verkennen.
Een mooie route door de prachtige natuur van de Oltvallei brengt ons naar Curtea de Arges, een stad die in de 14 e eeuw kort de hoofdstad van Walachije en zetel van de patriarch was. We bezoeken onder meer de bekende Byzantijnse bisschoppelijke kerk. Vervolgens rijden we naar Pitesti voor de overnachting.
We rijden naar Boekarest voor de laatste overnachting. We maken een uitgebreide rondrit door de stad die ooit bekend stond als het Parijs van het oosten. We zien, onder andere, de Kerk van de patriarch, de Arch de Triomph, het Atheneum, het Revolutieplein, het Kunstmuseum ezv. De laatste diner is een feestelijk diner in een bijzonder restaurant, Caru cu bere (de bierwagen), in de historische gedeelte van Boekarest.
We bezoeken, indien mogelijk, het bizarre paleis van de republiek. Dit is een megalomaan bouwwerk dat ooit in opdracht van Ceausescu werd gebouwd. In de loop van de middag rijden we naar de luchthaven van Boekarest voor de terugvlucht.