De Roemenen zijn het enige Romaanse volk dat niet katholiek maar orthodox is. De apostel Andreas is de patroonheilige van Roemenië, volgens bepaalde teologische en historische bronnen bereikte hij de Zwarte Zee kust, in de provincie Dobroedsja, en hij maakte de Roemenen christenen.
Roemenië ligt op het kruispunt van de westerse en de oosterse cultuur en het Roemeense gebied is al eeuwen bewoond door verschillende minderheden. De meerderheid van de Roemenen zijn orthodoxe, meer dan 85%, maar ook katholieken en protestanten zijn goed vertegenwoordigd, vooral in Transsylvanië, waar de Hongaarse en de Duitse minderheden leven.Veel van de kerken en de kloosters in Roemenië trekken toeristen aan ook dankzij hun oudheid, prachtige architectuur, de fresco’s aan de binnen en/of buiten-muren.
Sommige zijn UNESCO erfgoed. De beschilderde kloosters van Boekovina, de houten kerken van Maramures en de versterkte kerken in Transsylvanie zijn zulke voorbeelden. De Joodse gemeenschap die in Roemenië geleeft heeft, liet na hun vertrek naar Israel, mooie synagogen achter, soms echte kunstwerken, in bijna alle grote steden van het land. In het zuidoostelijke deel van het land, in Dobrogea, is ook een minderheid van Turken en Tataren geconcentreerd, die er al eeuwenlang wonen en daarom alleen in Dobroedsja komt jij moskeeën en minaretten tegen.